onsdag 2. desember 2009

Klima og Landskap :D

Klimaet og Landskapet i Chile:




På vår reise gjennom Chile har vi opplevd mye forskjellig klima. Vi var en tur ved grensen til Atacamaørkenen, det er en knusktørr ørken, faktisk den tørreste ørkenen i hele verden. Vi så noen høye ”fjell” som var dekket av gul og oransje sand. Jo nærmere vi kom Atacamaørkenen jo
varmere ble det…


Vi så ingen dyr, mest sannsynlig fordi det ikke er noe vann der og uten vann overlever man ikke. Ørkenen strekker seg så langt øye kan se, og det eneste du ser når du står der er oransje og gul sand. Vi fikk også vite at det finnes gyllent kobber, klare krystaller og verdifulle metaller i denne ørkenen.


Vi så også mange store åkre hvor de dyrket bl.a. ris, mais, forskjellige typer frukt som for eksempel appelsiner og sitroner og vi så også lange rekker med vinstokker bortover. Det grønne og røde dominerte utsikten og vi kunne ikke ta øynene fra dem. Vinproduksjonen i Chile er stor og i 2004 ble det produsert 6,3 mill hl. Når vi kom litt lenger sør så vi også produksjon av hvete, havre og poteter på de store åkrene. Omtrent samme sted som vi så dette fikk vi også øye på en stor flokk kuer som gikk fritt på et stort beite, og vi så også en god del griser som gikk inne i en innheining på en gård.

Gjennom Chile går den kjente fjellkjeden Andesfjellene, vi tok en tur opp på det høyeste fjellet i Chile som heter Ojos del Salado som er 6879 m.o.h., men selvfølgelig gikk vi ikke til toppen. Dette fjellet er også verdens høyeste vulkan og den ligger i både Chile og Argentina.





Som du kanskje skjønner har Chile et veldig variert klima med vulkaner, ørkener, varme og snø. Det har vært veldig spennende og interessant å utforske Chiles klima.

Kilder: Stor Norske Leksikon, Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar